parallax background

Beckenbauer & Cruijff

Winston Bogarde
01/01/2006
Het waarom van succes
01/12/2009

Beckenbauer & Cruijff- de keizer en de verlosser


F ranz Beckenbauer is de Johan Cruijff van Duitsland, Cruijff is de Becken bauer van Nederland. Hun levenslopen vertonen verbluffende parallellen. Beiden groeiden op in een omgeving waar de schaduw van de Tweede Wereldoorlog nog zichtbaar is. Cruijffs vader overlijdt op jonge leeftijd; Beckenbauer senior is een ziekelijke, afwezige man. Zowel Beckenbauer als Cruijff heeft oudere broer. Beide moeders zijn liefdevol en staan centraal in het leven van de jonge voetballers.

Beckenbauer en Cruijff groeiden uit tot nationale iconen. Daarom hebben ze nog altijd grote invloed op het voetbal in hun land, en daarom ook kunnen ze de grootste onzin uitkramen zonder dat iemand daar tegenin gaat.

Cruijff wordt groot met Ajax, Beckenbauer met Bayern M nchen. Zonder Cruijff geen totaalvoetbal, zonder Beckenbauer geen wereldkampioenschap voor Duitsland. Toch zijn er ook grote verschillen. Franz Beckenbauer speelde 103 interlands en wordt wereldkampioen als speler als trainer. Johan Cruijff komt slechts 48 keer uit voor Oranje. Hij moet het in 1974 met de eer doen en wordt nooit bondscoach. Keizer Franz is toe aan zijn derde huwelijk, Verlosser Johan is nog altijd getrouwd met zijn jeugdliefde Danny.

Vertegenwoordigt Beckenbauer ‘de Duitser’?

En staat Cruijff voor ‘de Nederlander’?

‘Een voor Nederlandse begrippen unieke biografie. Het boek leest als een roman.’ Frits Barend, Barend & Van Dorp
‘Het meest opzienbarende boek van 2005.’ Sportweek