Marcel RözerHet is een cliché, maar daarom niet minder waar. Op 11-jarige leeftijd las hij ‘Pietje Bell gaat naar Amerika’ en toen was het duidelijk: Marcel Rözer wilde journalist worden. Reizen met een doel, schrijven, vertellen, vragen stellen en antwoorden zoeken, dat was iets voor hem. Na een dwaling in het onderwijs kwam het er in 1990 van. Hij werd medewerker bij de Arnhemse Courant. Al snel was er een vaste baan als sportjournalist bij De Graafschapbode. Daar leerde hij alles wat je als journalist moet weten, van het jagen op nieuws tot het afstand nemen van datzelfde nieuws. Hij zat in de sport en is daar gebleven. Vanwege de dynamiek, de adrenaline en ook omdat sport de gewone zaken van het leven uitvergroot. Na De Graafschapbode was er Sport International, Sportpaleis De Jong, en het voetbalmaanblad JOHAN. Anno 2012 is zijn journalistieke werk beperkt tot bijdrages voor Topsport Gelderland en SPORTHART, een magazine van het instituut voor Sport en Bewegingsstudies van de HAN.

Schrijver! Eindelijk

M arcel Rözer werd geboren in Ulft in de Achterhoek op 26 september 1959. Na de Lagere School was er de HAVO aan het Isala College in Silvolde. Vanaf 1977 studeerde hij Engels en Duits aan de Nieuwe Lerarenopleiding in Nijmegen. Vanaf 1985 tot 1990 was hij parttime werkzaam in het onderwijs. Tegelijkertijd was hij mede-eigenaar van collectief café De Cantine in Nijmegen. In 1990 begon hij als sportjournalist voor diverse dagbladen van Wegener Uitgeverijen.

In 1998 kwam de overstap naar de VPRO, waar hij redacteur werd bij Sportpaleis De Jong. In 2000 begon het voetbalmaandblad JOHAN, en werd Rözer er een van de sportschrijvers. Sinds 2005 is hij zelfstandig ondernemer. Marcel Rözer schreef sindsdien onder meer voor de VPRO-gids, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Onze Wereld en NRC Handelsblad. Ook werkte hij mee aan de ontwikkeling van Just Kick It, een voetbalblad voor de jeugd.

Anno 2017 heeft Rözer zich ontwikkeld tot wat hij zelf het liefst ‘een veelzijdige schrijver’ zou noemen. Zijn eerste roman verschijnt in het voorjaar van 2018 en in het project ‘Het verhaal van je leven’ combineert hij zijn jarenlange ervaring als journalist met die van een schrijver, die alle mogelijke cliché’s en vooroordelen over het schrijverschap is tegengekomen. Schrijven kun je leren maar het is hard werken.

Anno 2017 is Rözer verbonden aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen waar hij de vertaalslag probeert te maken van wetenschappelijke bevindingen rondom talent-herkenning en ontwikkeling naar vlot leesbare verhalen. In dat kader werkt hij voor Topsport Gelderland, een initiatief van de HAN in samenwerking met het NOC*NSF.

Marcel voetbalt nog steeds en dat is voor hem een levensvoorwaarde. Voetballen als linksbuiten, de wind voelen, het gras ruiken en altijd op zoek naar dat ene moment dat de perfectie benadert. Spelen op links, het blijft het mooiste dat er is.