parallax background

Voetbal in een vuile oorlog

Het waarom van succes
01/12/2009
Guus Hiddink
01/11/2010

Voetbal in een vuile oorlog - WK Argentinie 1978


D ertig jaar na dato is de (voetbal)wereld nog altijd niet klaar met het wereldkampioenschap voetbal in 1978. Steeds opnieuw rijst de vraag of er nou wel of niet gevoetbald had mogen worden. In Argentinië wendt het ene deel van de bevolking zich vol schaamte af van de Mundial, het andere deel eert voorzichtig de voetbalhelden.

In Nederland is in de afgelopen dertig jaar het beeld ontstaan dat wë 'daar niet hadden kunnen winnen'. Spelers vertellen over hun angst voor, tijdens en na de finale, en enkelen zijn er zelfs van overtuigd dat ze bij winst in een vliegtuig waren geladen en boven zee gedropt.Feit is dat het Nederlands Elftal nooit dichter bij een wereldtitel was dan tijdens de fameuze bal tegen de paal van Rob Rensenbrink.

De journalisten Iwan van Duren en Marcel Rözer maakten een uitgebreide ronde langs de velden en vroegen betrokkenen in Nederland en Argentinië naar wat er nou precies is gebeurd. Het resultaat is een dramatisch en bij vlagen hilarisch verhaal over een, hoe dan ook, discutabel sportevenement.

„Voetbal International journalisten Iwan van Duren en Marcel Rozer beschrijven de geschiedenis van het Nederlands elftal op het WK 1978 in Argentinie. Het boek valt in twee delen uiteen: in het eerste deel is er aandacht voor de politieke situatie in Argentinie en de morele dilemma's van sporten in een dictatuur. Een aantal prominente Argentijnen kijkt terug op wat het toernooi voor hun land en Videla regime betekende. Freek de Jonge vertelt over zijn actie tegen de Nederlandse deelname. Het tweede deel is een gedetailleerd dagboek van het Nederlands elftal tijdens het toernooi. Met veel vaart en humor worden de avonturen van het amateuristisch geleide (en eigenlijk middelmatige) elftal beschreven tegen de achtergrond van de grimmige atmosfeer van een militaire dictatuur. Inhoudelijk vergelijkbaar met '1974'* van Auke Kok, al is het journalistieker en minder literair geschreven. Groot verschil is de uitvoering: de uitgave op groot formaat is rijk geillustreerd net zoals eerdere boeken over Cruijff en Van Hanegem van uitgeverij De Buitenspelers. Het boek kreeg veel publiciteit door de presentatie ervan aan prinses Maxima.”
L. van der Hulst